WordPress sisteminin son güncellemelerinden sonra bir çok WordPress kullanıcısı bir türlü çözüm bulamadıkları bir durumu araştırmaya başladılar. WordPress’in WooCommerce eklentisi ile e-ticaret sistemi kuran bir çok kişi, sitenin tüm çevirilerini yaptıktan sonra bir kaç kelimenin Türkçe olmadığını görüyorlar ve bu kelimelerin nasıl Türkçeleştirileceğini araştırıyorlar. Fakat daha önce de Türkçeleştirmesi biraz zorlu olan bir kaç kelimeye bir yenisi daha eklendi. Bu kelime, ürün satış sayfasında sepete ekle butonunun yanında bulunan ‘Quantity‘ kelimesi.
Bu kelime eğer dil dosyası ile Türkçeleşmedi ise, onu Türkçeye çevirmek biraz zahmetli bir hal alıyor. Peki WordPress WooCommece quantity kelimesi nasıl Türkçe yapılır? Türkçe’ye nasıl çevrilir? Size en kolay yoldan anlatayım. Size anlatacağım yöntem kod bilginiz olmadan bile bu düzenlemeyi yapabileceğiniz bir yöntem. Fakat şunu unutmayın, bu yöntem ile Türkçeleşme işlemi gerçekleşmez ise veya daha detaylı bir düzenleme işi gerekiyor ise kesinlikle işi bilen birinden destek almalısınız! Sitenizde ufak da olsa bir kod değişikliği yapacaksanız kesinlikle dosyalarınızın yedeğini almayı unutmayın!
WordPress Quantity Kelimesini Türkçeleştirme
İlk olarak FTP veya sunucunuzun Dosya Yöneticisi ile simple.php ve grouped.php dosyalarına ulaşın ve her 2 dosya içinde vermiş olduğum kod değişikliğini uygulayın.
/wp-content/plugins/woocommerce/templates/single-product/add-to-cart/simple.php dosyasını açın 36. ve 46. satırlardaki (edit programınızın ayarlarına göre değişiklik gösterebilir) şu kodu bulun;
Bu değişikliklerden sonra ürün sayfası ve sepet içerisindeki quantity kelimesi Miktar olarak değişecektir. Eğer miktar kelimesi yerine adet vb. gibi başka bir kelime kullanmak istiyorsanız functions.php dosyası içerisine eklediğimiz kodun içerisinde bulunan Miktar kelimesini kendi istediğinize göre düzenleyebilirsiniz.
WordPress yazı arşivi sayfası nasıl oluşturulur? Yazı arşivi sayfasını kendi sayfamıza göre nasıl düzenleriz? WordPress yazı arşivi nedir? Bu soruları yanıtlayarak, “benim neden bir yazı arşivim yok” diyenlere yardımcı olacağım bu yazımda.
Herkese merhabalar. Bugün yine sizlere, Google’da arayıpta sağlıklı bir cevap bulmanızın nadir olduğu konulardan birini anlatacağım. Bazı blog sayfalarında denk gelmişsinizdir. Genelde “yazı arşivi” adıyla geçen, sayfanızda yayınladığınız tüm yazıların tek bir sayfa içerisinde yer aldığı bir arşiv sayfası. WordPress’in kendi içerisinde oluşturduğu arşiv (archive.php) sayfası ile farkı, tüm yazıları tarihine göre tek bir liste altında temiz bir şekilde toplamış oluyorsunuz. Bu konu ile alakalı internette bulduğunuz sağlıklı çözümlerde genelde hazır kalıp üzerine anlatılmış.
Bu yazımda sizlere yine kendi anlatımım ile, bu sayfayı nasıl oluşturacağınızı detaylı bir şekilde anlatacağım. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, hazır bir kalıp kullanarak değil, sıfırdan oluşturarak terimleri ve yaptığımız değişiklikleri kavrayarak, daha sonraki düzenlemeleriniz için de faydalı olmasını sağlayacak şekilde anlatacağım. Başlayalım…
Yazı Arşivi Oluşturmak
# İlk olarak FTP üzerinden wp-content > themes > temanız > page.php dosyasının bir kopyasını oluşturup, adını arsiv.php yapıyoruz ve düzenlemek için notepad++ ile açıyoruz.
Size kısaca bu yaptığımız işlemdeki mantığı anlatmak istiyorum. Kopyaladığımız page.php dosyası, sayfalar kısmında oluşturduğunuz tüm sayfaların temelini (taslağını) oluşturan dosyadır. Yani oluştuduğunuz sayfa ve yazıların; üzerine menüyü, yanına sidebar’ı, altına footer’i vb. katmanları yerleştiren dosyadır. Biz bu sayfayı kopyalayarak o taslağın bir benzerini almış olduk ve içeriğini de yazı arşivine göre düzenleyeceğiz. Page.php dosyası, her temada farklı bir biçimde olacağından size sadece değiştirmeniz gereken kısmı anlatacağım.
# Oluşturduğumuz arsiv.php dosyasını notepad++ ile açarak, alttaki kısmı bulun ve sonrasında verdiğim kodu o kısım ile değiştirin. (<(?)php tagları arasında olduğundan emin olun.)
# Daha sonra alttaki kodu, sayfanın en üstünde bulunan get_header(); ?> tagının üstüne ekliyoruz.
/*
Template Name: Yazı Arşivi
*/
Template Name: ile şablon ismi belirliyoruz. (Bu ismi kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz.)
# Bu değişiklikleri yaptıktan sonra; eğer düzenlemeyi dosyası masaüstüne indirip yaptıysanızi, arsiv.php dosyasını tekrar FTP ile tema klasörü içerisine atıyoruz. Artık sayfa şablonumuz oluştu. Şimdi tek yapmamız gereken sayfa eklemek.
# Wordpres admin panelinden Sayfalar > Yeni Ekle yolu ile sayfa ekliyoruz. Sayfa adını; Yazı Arşivi yapıyoruz ve sağ tarafta bulunan Şablon kısmından Yazı Arşivini seçiyoruz (Bu isim biraz önce Template Name: ile belirlediğimiz isim) ve kaydediyoruz.
Oluşturduğumuz Şablonun Seçimi
# Oluşturduğumuz Yazı Arşivi sayfası bu şekilde görünecektir;
WordPress’de Yazı Arşivi Sayfası Örneği
Kod İçerisindeki Terimler ve Düzenleme
Artık sizinde Yazı Arşivi sayfanız var ama bu sayfayı kendi isteğinize göre düzenlemek istiyorsunuz. Örneğin ben yazı arşivi sayfamı kendi isteğime göre düzenledim görmek için tıklayabilirsiniz.
Şimdi sizlere kod içerisindeki terimlerin ne işe yaradığından bahsedeyim ve sizde yazı arşivi sayfanızı kendi isteğinize göre düzenleyin.
$year = mysql2date('M-Y', $post->post_date);
# Bu satırda bulunan M-Y arşiv sayfanızdaki yazıların, hangi ayda yayınlandığını gösteren başlığı belirler. M (Month/Ay) Y (Year/Yıl). Aralarında bulunan işareti de, harflerine kendinize göre değiştirebilirsiniz. Örneğin benim sayfamda; M / Y yani Şub / 2018 olarak görünmekte.
# Ay isimlerinin tam görünmesini istiyorsanız, languages klasörü içerisinde bulunan tr_TR.po dosyasını açıp, kısaltmaları düzenleyebilirsiniz.
';
# Bu satır, arşivde listelenen başıkların, başında bulunan tarihleri yönetir. Bu kod içerisinde yapacağınız düzenlemeler ile, satırlara şekil verebilirsiniz.
list-style: disc; Bu kod, listenin başında bulunan siyah noktaları temsil eder. Noktaların olmasını istemiyorsanız; disc komutunu none olarak değiştirebilirsiniz.
margin-left: 1em; Bu kod ile, listenin sol tarafında bulunan boşluğu kontrol edebilirsiniz. Eğer listenin başında boşluk olmasını istemiyorsanız bu kodu silebilir veya daha fazla girinti olmasını istiyosanız da, 1em değerini yükseltebilirsiniz.
'.$year.'';
# Bu satırda bulunan ‘.$year.’ kodu, az önce bahsettiğimiz ay ve yılın görüntülenmesini sağlar. Bu kodu html ile şekillendirebilirsiniz. Örneğin <.b.>‘.$year.’<./b.> ile ay ve yılın kalın yazılması komutu verilmiş. Eğer benim Yazı Arşivi sayfamdaki gibi olmasını istiyorsanız, aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz.
'.$year.'
# Son olarak genel kodumuzun üstüne yani <.?php ile başlayan kısmın üstüne, html ile sayfa başlığınızı yazabilir (Sayfamda Bulunan Tüm Yazılar vb.) veya resim ekleyebilirsiniz. Resim eklemek için;