Kategoriler
Uzay - Zaman

SpaceX; Falcon Heavy ile Tesla Roadster’i Mars’a Gönderdi

Uzay araştırmalarını yakından takip eden herkesin büyük bir merakla beklediği ilk Falcon Heavy uçuşu gerçekleşti! Peki nasıl gerçekleşti?, Falcon Heavy Mars’a nasıl gidecek?, Falcon Heavy nedir?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz, uydu taşımacılığı şirketi olan SpaceX ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla‘nın sahibi Elon Musk; büyük beğeni toplayan Tesla Roadster aracını “Falcon Heavy” ile uzaya göndereceğini açıklamıştı. Musk, bu güne kadarki en büyük projelerinden birini gerçekleştirerek, SpaceX’in tasarıladığı Falcon Heavy roketi ile, Tesla’nın yeni aracı Tesla Roadster’ı canlı yayında uzaya gönderdi. Ve 7 Şubat 2018 tarihi ile Falcon Heavy’nin, içerisindeki Tesla aracı ile Mars yolculuğu başladı.

ABD’nin 45 yıl önce gerçekleştirdiği aya giden ilk insanlı uçuştan bu yana ilk kez bu büyüklükte ve güçte bir roket uzaya gönderildi. Kalkışta kullanılan roketlerden üçü başarıyla dünyaya geri inerken bir tanesi iniş sırasında arıza yaşadı. Elon Musk, üçte iki oranının da başarı olduğunu söyledi. Musk kalkıştan önce, test uçuşununun riskli olduğu, başarı ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtmişti.

Türkiye saati ile 21:30 civarında fırlatılan Falcon Heavy’nin uzaya gönderilmesini binlerce kişi Florida kıyılarından izlendi. Falcon Heavy’nin kalkış anı;


Tesla’nın 6 Aylık Yolculuk Başladı

SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy isimli roket, ayrıca Musk’ın Tesla spor arabasını da uzaya taşıdı. Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen, Starman isimli cansız bir manken oturtuldu.

Spor araba Mars’ın yörüngesine yerleştirilirken, Tesla’nın radyosu David Bowie’nin Space Oddity şarkısını çalmaya ayarlandı.

Starman Uzaydan Canlı Yayın
Starman Uzaydan Canlı Yayın

Elon Musk “Kafamda büyük bir patlamayla tekerlerin zıplaya zıplaya yola saçıldığı, logonun da büyük bir gürültüyle başka bir yere düştüğü bir sahne oluşmuştu. Neyse ki böyle bir şey olmadı.” yorumunu yaptı.

Musk’ın spor arabasını taşıyan kapsülün Mars yörüngesine doğru başarıyla ilerleyip ilerlemediği kalkıştan 7 saat sonra anlaşılacak.

Gökbilim tutkunları ise, YouTube’da canlı verilen görüntülerle cansız manken Starman ve Tesla aracının uzayın derinliklerindeki yolculuğunu izleyebildi.


Elon Musk gazetecilere açıklamasında “Araba dünyadan 400 milyon kilometre uzağa gidecek ve saniyede 11 kilometre yapıyor olacak. Yörüngede bir kaç yüz milyon hatta milyarlarca yıl kalacağını tahmin ediyoruz” demişti.

Musk, kırmızı renkli ilk model Tesla Roadster’i roketin kargo bölümündeyken fotoğraflamış ve bunları İnstagram hesabında paylaşmıştı.

Tesla Roadster'in Mars Yolculuğu Öncesi
Tesla Roadster’in Mars Yolculuğu Öncesi

Tesla’nın Yörüngesi

İlk olarak Musk, bu işi Aralık 2017’nin başında duyurduğunda herkes aracın Mars yüzeyine gönderileceğini düşündü. Ardından Mars yörüngesi olarak düşünüldü ve son olarak 6 Şubat’ta gerçekleştirilen başarılı fırlatmadan sonra Elon Musk, Tesla’sının oturtulacağı yörüngeyi paylaştı.

Tesla Roadster, uzayda geçireceği 6 ayın ardından aşağıdaki yörüngeye oturtulacak:

Tesla'nın Uzayda İzleyeceği Yol
Tesla’nın Uzayda İzleyeceği Yol

SpaceX, Falcon Heavy roketinin tamamen dolu bir Boeing 737 yolcu uçağını yörüngeye taşıyacak kadar güçlü olduğunu ifade ediyor. Roket bu özelliğiyle NASA’nın astronotları aya taşıyan devasa roketi Saturn V’i takip ediyor.

Falcon Heavy'nin Uçuş Profili
Falcon Heavy’nin Uçuş Profili

Falcon Heavy Nedir?

Falcon Heavy (FH), daha önceki adıyla Falcon 9 Heavy, SpaceX tarafından tasarlanmış ve üretilmiş bir Ağır yük fırlatma aracıdır. Falcon Heavy, Falcon 9 v1.1 fırlatma aracının bir uyarlamasıdır ve Falcon 9 roket çekirdeğinin yanı sıra, Falcon 9 ilk aşamasından türetilmiş olan, fazladan iki adet sonradan eklenen roketten oluşmaktadır.Bu yapılandırma Alçak Dünya yörüngesine çıkarılabilen görev yükü miktarını yaklaşık 54 tona yükseltecektir, bununla karşılaştırılacak olursa Falcon 9 v1.1 aracı 13 ton’a kadar görev yükünü ADY’ye çıkarabilmektedir.

Falcon Heavy
Falcon Heavy

Falcon Heavy özel bir tek parça roket değil. SpaceX maliyetleri azaltmak için üç Falcon 9 roketini birbirine bağladı. Nitekim roketin üst kısmındaki soğutma borularını görebiliyorsunuz. Yine de bu fırlatma sırasında kaza riskini artıran kompleks bir çözüm.

Bu sebeple Elon Musk da özetle, “Falcon Heavy’den tek beklentim yerden iyice yükseldikten sonra patlaması. Bari fırlatma pistine ve kulesine zarar vermesin de NASA’ya tazminat ödemeyelim” dedi. Elbette Falcon Heavy’nin test uçuşları sürdükçe hatalar ve riskler azalacak.

Bununla birlikte SpaceX’in tek parça halinde fırlatılacak daha ucuz ve güçlü bir süper roket üzerinde çalıştığını da belirtelim. Big Fucking Rocket resmi adını kazandığında Mars’a 40 insan gönderebilecek ve yörünge altı hipersonik uçuşla İstanbul’dan New York’a 50 dakikada yolcu taşıyacak.

Falcon Heavy yapılandırması, genel bir Falcon 9 aracı ile birlikte “eklenmiş” sıvı-yakıtlı hızlandırıcı görevi gören iki adet fazladan Falcon 9 ilk aşaması içermektedir, bu yapılandırma kavramsal olarak, EHFA türündeki Delta IV Heavy fırlatıcısına ve Atlas V HLV ve Rus yapımı Angara roketleri için yapılan tekliflerdeki tasarımlarla benzerdir. Falcon Heavy, ADY’ye 53 bin kg (117 bin lb) ağırlığında görev yükü çıkarabildiği için şu anda kullanımda olan diğer tüm roketlerden bu konuda daha iyidir. Roket şu anda geçerli olan “insalı uçuş” gereksinimlerini karşılamak ya da bunları aşmak üzere tasarlanmıştır. Yapısal güvenlik değer aralıkları uçuş yükünün %40 üzerindedir, bu da diğer roketlerin %25’lik değer aralıklarına göre daha yüksektir.

Falcon Heavy kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy


Musk’ın roketinin başarılı olması ABD istihabaratının ve ordusunun daha büyük uydular kullanması, Mars’ın yüzeyine daha büyük ve daha akıllı robotlar gönderilmesi, Jüpiter, Satürn ve bu gezegenlerin uydularına yolculuk edilmesi gibi adımların önünü açabilecek.


Görevini tamamlayan Falcon 9 roketleri, planladığı gibi yeryüzüne indirildiler

Falcon 9 roketlerinin, kapsülü uzay boşluğuna bırakıp görevini tamamladıktan sonra, yer yüzüne tekrar inişleri başarıyla sonuçlandı ve bu muhteşem görüntüler yine canlı yayın ile tüm Dünya üzerinden izlendi.


Son olarak Elon Musk’ın objektifinden, uzaydaki Tesla’nın en son çekilmiş görüntüsü.

Tesla'nın Uzaydaki (7 Şubat) Çekilen Son Görüntüsü
Tesla’nın Uzaydaki (7 Şubat) Çekilen Son Görüntüsü

Yazar İnternet Psikoloğu

Hayatının büyük bir kısmını Dijital İnteraktif Medya, Fotoğrafçılık ve Müziğe adamış bir birey. Gerek mesleğinde gerekse dijital ortamda bir çok çözüm sağlamış ve tecrübe edinmiş biri olarak, tecrübe ve birikimlerimi tek bir blog altında toparlamak istedim. Ufakta olsa bir şeyler katabilirsem ne mutlu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir